Tuesday, September 15, 2009

Hadiah utk ibu adam

Hari ni sampai hadiah utk ibu adam...hadiah ni sempena ibu adam abis buat master...tp ibu adam tak abis lagi...die abis tgh bulan 10..insyaAllah...


tambahan kalo nak buat daging hancur (cam transformers plak)

nama mende alah ni ialah KENWOOD KM010 CHEF TITANIUM ...food processor..boleh buat kek..boleh buat eskrem..boleh buat daging hancur..boleh mesin kacang..bak kata ibu adam masa nak pujuk abah adam beli ni...'macam2 la die boleh buat..kalo buat kek nanti rasanye 20% lagi sedap' ...haa..senang la camtu kan..takyah la pakai org gaji..macam2 mesin ni boleh buat...

ha..nampak kek tu cam 20% lagi sedap kan..

harganya..ada la lebih kurang sebiji motosikal kriss...kalo ikutkan ibu adam nak jenama KITCHENAID..tp jenama tu lg mahal..harga sebiji kriss setengah...yg ni pun mahal sebenarnye kat kedai..tp aritu tgk kat website yg abah adam beli set drill tu..murah kat situ..siap ada offer lg...tu yg angkat tanpa was was tu...

so kepada sapa2 yg nak rasa kek yg 20% lagi sedap dgn pakai mesin ni...jemput la datang rumah kami kat mesia nanti..kalo ibu adam tak buat kek tiap2 minggu tatau la nak kata ape..tuka mesin ni ngan moto kriss btol2 la kan...

adios..nak kemas rumah ..bertambah2 la kotak nak pos mesia...huhu

Wednesday, September 9, 2009

Akhirnye...

Salam,

Alhamdulillah..skrg dah boleh tambah satu title lg kat blakang nama aku...hehe..Mohammad Syukur Md Noh (M.Sc. , B.Eng.) ...penat tau nak dpt title ni..


sijil master yg diambil kat opis jek..huhu

smlm aku pegi amik sijil kat opis..org opis tu jek la yg ucap tahniah..kalo kat mesia mesti sebuk2 nak konvo baru dpt sijil..tp ape nak buat..kat german tade majlis2 camtu..abis blaja amik la sijil kat opis..apepun...sijil ni mmg teramat bermakna...tinggal satu tahap jek lg..PHD..aku dah apply dah kat german ni..tp buat masa ni tade lagi yg panggil..ekonomi masih tak stabil...insyaAllah kalo tak buat skrg..nanti aku akan buat jgk...

part paling susah nak buat master ni adalah masa nak buat tesis...ada org tanya...*susah sgt ke nak buat tesis ni?*..utk org yg tak buat mmg la rasa tak susah..tp org yg buat tau la cane rasanya...lgpun aku buat master engineering..bukannya ekonomi ke..bisnes ke..marketing ke..so lain la susahnye..kalo engineering ni..seme based on facts..even satu nombor pun kite kene tau macamana leh dpt nombor tu...bkn leh main ikut suke otak jek nak pk logik...kalo tesis tu berkenaan dgn satu projek..lagi la banyak kerjenye..nak kene design ..nak kene test..buat experiment..evaluation...problems..seme kene buat..kalo experiment seme ok senang...tp kalo ada banyak problem..bertambah2 susah la jadinye...

so utk hadiah diri sendiri..aku belikan set akkubohrscrhraube....hehe..bosch ni...dah lama dah ngidam nak mende alah ni..akhirnye dpt jugak...alhamdulillah...


kalo sape2 nak buat rumah panggil la aku ek..

sebenarnye..aku ada nazar la jugak..kalo dpt note 1,6-1,9..nak buat rambut pendek cam askar..kalo dpt 1,0-1,5 nak botak kepala...nampaknye...kene botak la...tape2..nazar tetap nazar..tp aku botak lepas dpt keje kat mesia nanti la...kalo botak skrg, takut plak org nak interview aku nanti...huhu

Thursday, September 3, 2009

Adam dipotong rambutnya...

Geram tgk rambut adam cucuk2 telinga die..abah adam kerjakan rambut adam td..esok abah adam plak nak g potong rambut kat kedai..hehe






Sunday, August 2, 2009

Zoo Stuttgart

Salam,

seperti tajuk di atas..aktiviti minggu ini adalah ke zoo stuttgart...plan masa hari kamis, ingat wiken ni nak ke swiss..buat tour satu swiss..ada 5 org lagi nak ikut..so nak sewa kete besar...pegi ramai2..tp rezki tade..sbb seme kedai sewa kete kata kete dah abis...sbb skrg cuti summer..ramai yg nak pegi jalan..oleh sbb tu kiterg tuka plan ke zoo pulak..

kali ni ada uncle emir ngan azwan..dierg mmg cool..ajak jek tros ok..hehe..danke2..lain kali aku ajak jalan tempat lain korg ikut ek..kol 11.09 train dr reutlingen..cuaca..pergh..mmg bes..tade awan lansung..matahari memancor2..ada la 28 °C kot..kalo jalan laju sket jek..mula la ketiak basah..huhu..
sampai zoo kol 12 tghari..ramai jugak la..mgkn sbb cuaca bes kot...kiterg pun mula la pengembaraan..pegi satu tempat ke satu tempat...dgn penoh khusyuk..terutamanya en. adam...bukan main tgk binatang..seme namanye 'bird'..itik pun bird..penguin pun bird..gajah pun bird..tape la adam..janji en.adam bahagia..en.adam ni manja ngan uncle emir & azwan..die tau abah ngan ibu malas layan die.die pegi tarik tangan uncle2 kalo nak tgk binatang dekat2..nasib baik tarik tangan uncle..kalo tarik tangan awek2 kat tepi die..mesti abah die ikut skali...hehe..jgn marah ibu adam...!!
memula tgk tempat family bird..dr kecik sampai la ke yg beso2..zoo ni bes sbb binatang tak dok dlm pagor..even gajah pun tade pagor..tp tade la sampai gajah bole 'beramah mesra' ngan peminat2 die..ada la cara lain dierg protect pengunjung..iaitu dengan longkang besar yg menyebabkan si gajah /zirafah atau badak berfikir 2 kali sebelom melompat..tp..kalo haiwan2 bahaya cam singa / harimau /beruang..ada la pagor nye...
akuarium die pun besar..sampai hampir putus asa kiterg cari jalan keluar...yg aku rasa bes bile ada sekor ikan laut dalam yg hasilkan elektrik..ada sensor yg cek bape kuat elektrik tu..ada skali tu sampai 400 volt..siap ada flash2 lg bile elektrik ada..bole la sape2 nak bela ikan ni dalam akuarium..mana tau blackout ke kan..ada elektrik spare..hehe..
adam takut ikan sebelah
ikan berbaris hormat kat adam

dah hampir 3 jam jalan seme org letih..kecuali en.adam..macam bese la kan..dah la panas..bile jumpe kedai jual eskrem tros seme beli..dah la mahal nak mampos..tp apakan daya..waktu ni la nikmat makan eskrem..bile kiterg tgk map zoo..rupe2 nye ada suku zoo lg kiterg tak cover...wah..muak2 tgk binatang (walopun tak muak tgk org german yg perak dpt matahari sambil pakai seksi2, muahehe)...emir plak..hidung die dah tersumbat dgn bau kuda..sampai naik train pun die kata bau cam kuda..haha..
dalam kol 3.30 kiterg pun gerak la ke KFC..lapo woo...terbayang2 ayam kfc yg telah melambai2...sampai jek tros serbu kaunter..ada plak menu baru..cube la kan..bile lg..balik mesia tak dpt dah kfc europe ni..adam pun makan banyak..sangat banyak dan khusyuk..die makan kentang lenyek + kentang goreng + cicah sos + air fanta + air 7up...dan tibe2.....buerrghhhhhh!!!!..die muntah...dengan banyaknye...nasib baik aku dah tadah kotak nugget bawak mulut die...die muntah sampai penoh kotak nugget tu..huhu..abis isi perot die seme kuar..muka merah2 padam..lupe bitau..arini adam tak sehat..dr semalam lg..sbb smlm die kene cucuk impfung..2 kali..peha kiri peha kanan..pastu petang plak pegi swimming...balik swimming badan die dah dedar2...kiterg pun cucuk la ubat demam..pg td pun cam dedar2..lepas cucuk ubat alhamdulillah sehat balik...mgkn sbb tu kot die muntah...

urm..ptg kol 6 br sampai rumah..kol 8 mlm kiterg kuar lg..pegi marktkauf beli barang nak BBQ esok (ahad)...BBQ kecil2 lan..10 org jek...tak plan sgt pun..tibe2 rasa nak buat bbq..pegi beli daging+ayam+kambing seme..uncle emir+ uncle ahmad belanja sempena abis praktikal dgn jayanya...hehe..tenkiu2 korg ek...

ok la..sambung besok ..lepas bbq...slamat....

Sunday, July 26, 2009

Wiken yg full

Salam sejahtera

Seperti biasa..bile petang jumaat bermula la aktiviti wiken..petang jemaat kol 5 family adam n the gang (dak heilbrunnen) gerak ke achalmbad..mandi manda cam minggu lepas..ingt nak pegi awal..tp ibu adam plak lambat kat klinik td..appointment ngan doktor kol 3..tp kol 4 lebih baru leh masuk..bile masuk tak sampai 2 min dah kluar dah..tak berbaloi..tak berbaloi..huhuhu..

Bile sampai jek kat dpn pintu achalmbad tu..adam dah sengeh2 dah..cam tau2 jek ni tempat mandi tu..tak sabo2 nak pakai sepentot mandi die yg kecik tu..minggu ni tak pakai pampers kat dalam..sbb tgk anak2 doce seme tak pakai...kalo kencing dlm kolam tape kot..ooo..patut la kolam budak2 asik panas jek..rope2 nye...............
video

upgrade sket minggu ni..beli pelampong beso utk adam..nak bg die terapong sendiri dalam kolam beso...tp ropenye penakut jugak...bile die tau org pegang pelampong die ok la..bile die tgk tade org tepi2 die...tros menjerit..hehe..aku plak..dah bole la brenang separuh kolam...cume stamina tade nak apung lama2..insyaAllah minggu dpn lg better..hehe

abis mandi ada la kol 7 lebih kot..adam cam bese la..dah selamat belayar dalam stroller die..pastu dak2 ni bitau...'eh syux, malam ni ball nak blanja makan kat restoren himalaya..besday atikah' (ball dan atikah adalah pasangan couple)..hehe..makan bes tu..terbayang2 nasik briyani ayam..aku tak penah cube..bdk2 ni yg slalu makan kat situ kata sedap..


hepi besday tikah (sebelah tu ball)

kol 8.50 malam gitu kiterg gerak g himalaya..lebih kurang 10 min la jalan...sampai jek..oder air..5 min pastu sampai air...oder plak makanan..aku oder nasik briyani ayam..has oder tandoori ayam..dak2 lain oder macam2 lain lg..tunggu punye tunggu...kol 11 br makanan sampai..aku dah emo2 dah..2 jam lebih baru bole makan..dah la aku punye yg paling last sampai...org lain dah sedawa dah..aku br nak start kunyah..pastu siap tokey tu tanya..'wie schmeck? (cane rasa?)..aku dgn muncung menjawab...'schmeck schmeck' ..malas nak ckp sedap..walopun dalam hati aku rasa sedap la jgk..hehe..emo punye pasal...tu la lain kali cepat la sket..kang aku tak dtg dah kang..ha ..ha....

sbb nasik die banyak..aku makan sparuh jek..suruh tokey die tapau ..bole makan esok..kol 12.30 malam br kiterg balik dr restoren tu..dgn masing2 perasaan penoh emosi..oh lupe nak bitau..seme skali malam tu 13 org..termasuk en. adam...tenkiu ek ball..blanja kiterg..walopun separuh harga..hehee...

Semalam plak (sabtu) family adam, azwan ngan syazwan pegi ke Inseln Mainau... Inseln Mainau kire terkenal sbb ia adalah pulau penoh bunga2 kat bodensee (tasik)..kalo pegi waktu sommer cam ni mmg cantik..selain bunga2 ada binatang, rama2, taman mainan budak2 n mcm2 lg...kalo nak abihkan pusing satu pulau tu mau 3 jam lebih..tp kiterg pegi mana yg wajib jek..letih...panas plak tu..tenkiu syazwan bawak kiterg jalan (naik kete syazwan AUDI A4 tu)...huhu

seharian kat inseln mainau..arini lepak2 jek kat rumah..basuh baju..tgk tv..main game..huhuhu..cepat nye wiken dah abis...







Saturday, July 18, 2009

Hasil tangkapan

Salam...

tangkapan??..tangkap ikan kah??..atau tangkap burung??..tidak tidak..hari ni family adam pegi menangkap *RITTER SPORT* kat Waldenbuch..tau tak RITTER tu ape??..jeng jeng jeng..ritter tu adalah jenama cokelat yg sedap di makan begitu sahaja...

tghari td kol 12.49 tgh family adam, emir, ashmir ngan baim gerak ke waldenbuch..sebabnye dierg nak balik cuti2 mesia..so dierg nak borong cokelat2 ritter tros dr kilang..kat sana harga murah..kalo kat marktkauf sekeping ritter kecik tu 85sen euro..tp kat kilang die 74 sen jek..siap ada offer2 lain lg..mmg tersangat la save kalo beli borong kat kilang ni..family adam memula nak g jejalan jek..konon2 la kan..tp ibu adam bile tgk cokelat murah2..teros amik satu...satu..satu...dgn adam2 pun amik satu...satu...satu...akhirnye...ini la hasil tangkapan family adam....


hasil tangkapan

teka bape harge seme ni..?? kalo kat martkauf..30 euro kompom..tp td kiterg kene bayar euro 14.97 je..teramat la murah..ni bkn utk bawak balik mesia ni..ni utk kami melantak kat rumah..tak tahan beb bile banyak cokelat ni..asik nak makan jek...

cekelat ni sekeping yang 74 sen euro tu kalo kat mesia dekat RM 6...mahal...so sementara dok kat german lg ni..baik kite menikmati ape yg boleh dinikmati..cokelat2 terutama dr swiss mmg sedap2...roti2 kat sini beratus2 jenis (sbb roti makanan ruji)..x ketinggalan kebap, yufka dan yg sewaktu dengannye..camane kalo dah balik mesia nanti tringat2..kene la pesan kat budak2 ni belikan..huhuhu...

nway..slamat menjamu ritter ye..kalo nak pesan..sile la bitau..tp jgn pesan2 air liur jek..fulus nye kene la bg skali...berat tu nak bawak balik mesia..hehe..

Mandi manda

Salam semua..aku kembali..hehe..setelah sekian lama menyepi..bkn ape..bz la ngan tesis seme..sampaikan hari2 tido kol 4 pg utk tulis tesis..nak wat cane..siang masa adam ada..tak bole nak tulis sgt..sbb die pun sebok nak tulis tesis die kat laptop ni..laptop die yg baru beli aritu ..adalah bertahan 26.7 jam jek..pastu dah tanak main dah..bertukar fungsi menjadi bahan2 antik dalam kotak mainan die...

kalo ikutkan banyak sgt perkara2 yg jadi dalam 4 minggu lebeh ni..nak review balik seme banyak la plak kan..so, kite amik yg paling latest la..iaitu...petang td..acaranye..mandi manda di Hallenbad Reutlingen (kire indoor swimming pool la)...dah lama dah plan nak pegi mandi kat sini..tp sbb tade org lain nak pegi..kiterg tangguh la dulu...kebetulan tghari td sblm pegi solat jumaat...bdk2 heilbrunnen bincang nak pegi mandi situ..ape lg..aku pun tros call my darling..''has has..ptg ni kite g hallenbad, ramai nak pegi ni..cam bes jek..bole bg adam mandi (padahal aku yg nak..wagaga)..pas semayang nanti has tunggu abg kat kaufhof..kite g shopping baju mandi adam''...

abis semayang jemaat kat masjid arab (dulu semayang masjid turki, tp tak bes sbb khutbah dalam turki..tak paham..masjid arab khutbah dalam arab+german) aku pun bergegas ke kaufhof..dgn semangat membara..sampai kat tempat barang2 mandi baby tu...kiterg pun capai la spentot2 baby yg kecik tu..nasib baik 4 euro jek..pastu cari plampong tgn (9 euro)..cukup la tu buat permulaan..nanti kalo dah slalu pegi..kite beli plampong dinosor ye adam..bole abah tumpang skali...
gaya seorg profi

ibu adam plak tak mandi arini..teman kan kiterg jek + jd photographer..sian die tade sluar tracksuit yg sesuai..kang die pakai bakini plak terjojol bijik mata bdk2 heilbrunnen ni..tape..next time has mandi ek..

sampai sana dalam kol 5 ptg..tuka2 baju seme..aku pun bawak la adam tempat mandi baby..tak dalam..takat lutut adam jek..adam punye la jakun nampak air banyak2..dr jauh dah jerit2 sambil jari tunjuk2 kolam..aku buat macho jek la..buat tak kenal adam...haha..sampai kolam tu..aku tarik die masuk..kali ni jerit lg..tp jerit takut..abis tarik rambut + janggut aku..tp bile die tgk banyak baby beso die dalam tu..pelan2 die ok..

pastu kat situ ada sorg makcik tu..dah tua gak la..ckp kat aku ''biarkan jek die sorg2..nanti die ok la tu''..die sambung lg '' saya pun org islam jgk (sbb die nampak has pakai tudung) , bagus bwk anak blaja brenang..dlm quran pun ada tulis''..aku pun senyum2 kambing jek..mana idaknye..ckp bukan main..tp tup tup pakai bikini makcik tu..kalo badan cam angelina jolie tape gak..ni cam angelina jolie kene diabetis watpe (ya ampun makcik, minggu dpn jumpe sy mintak maap ek)..siap ckp kat has lg tu makcik tu '' nape awak tak mandi skali..tape pakai bakini..nicht haram (x haram)..utk blajar tape''..ye makcik ustazah bakini..tak haram kan..semoga makcik di tempatkan di kalangan org2 yg solehah..insyaAllah aminnn...sekian bab makcik

kolam bebudak



nak cite..ekceli aku yg nak blaja berenang...aku ni bab2 sukan mmg terer la..sebut jek main ape..mesti aku cepat blaja + terer (hehe up sket)..tp bab brenang ni..mmg dah bertaun zaman aku cube tak reti..puas si emir+azwan+ashmir+matdeng ajor..cam2 teknik..apung anjing la..apung cycling la..apung tendang2 la..gaya sesuka hati la..seme aku try..tp asik tenggelam timbul jugak..ada la bertahan 5 saat..pastu mesti tenggelam balik..huhuhu..besnye tgk dierg ulang alik berenang..aku ni..3 meter pun struggle..ada skali tu..aku kayuh kuat2..ingtkan dah sampai hujung swimming pool tu..rupenye aku berenang setempat...bile angkat kepala confident jek dah dekat tebing seberang..rupenye tebing yg sama jgk..huhuhuhuhu..

adam gumbira

aku ingt nak jdkan swimming ni aktiviti setiap petang jemaat la (cam ayat kak yanti plak)...nak bg sampai aku terer berenang..adam pun dah brani pegi tempat dalam..ala.adam ada plampong bole la..tape2..nanti aku beli plampong tgn cam adam jgk...huhuhu

ok..penat tulis..ni pun aku bgn tgh malam..td tidorkan adam kol 8 mlm..sampai aku2 pun tetido..adam jgn ckp la..masa nak balik dr swimming pool tu pun dah terbongkang dah die..nampak lembik gile la die..yela ..aku yg berenang setempat ni pun pancit..ni kan adam yg asik bertuka2 pool (pool bdk2 ada 2)...lg la penat kan..

takziah diucapkan kat ashmir..sbb baju die kene curik..so die balik rumah tanpa berbaju..hehe..tu la.letak baju luar locker..



x sampai rumah dah tido

esok ingt nak pegi stuttgart..pegi zoo..bwk adam tgk binatang (ekceli aku jgk yg nak pegi, huhu tak penah pegi zoo dr kecik)...tp tgk cuaca...kalo x ujan bole la kot..kalo tak nanti binatang2 pun malas nak lepak luar....


memula cuak











gambar ala2 hero remaja (kiri : emir,azwan,matdeng,ashmir)



gambar kenangan reramai




ashmir hilang baju masa balik

Saturday, June 13, 2009

jalan2 sabtu

Salam semua,

Dah lama sangat tak menulis...bz dgn tulis tesis.. tak lama lg dah nak kene submit..kene la pulun2 sket..
Hari ni sabtu, matahari memancor2 dr pg...dah 2 minggu dah cuaca tak bes camni..so kiterg pun siap2 la kluar dalam kol 5 camtu..memula pegi kaufhof sbb....hehe..belikan adam mende alah ni..smlm dah usha kat m├╝ller..tp tade offer..kebetulan kiterg dpt kupon offer 10% utk kaufhof so beli la mende alah ni kat kaufhof..

ni la laptop baru saye

tak saba2 nak main

adam asik kaco abah die aje kalo nak buat keje..pk2 angkat jek la satu bg die..lgpun murah jek kat sini..rege die 18 euro..kalo kat mesia mesti dah beratus2..mmg tak beli la jawabnye..mende alah ni utk budak2 dr umo 3 tahun..sbb bole belajar kire2 baca2 nyanyi2..ada 30 program utk blajar dan main..tp bile dpt kat adam..30 program tu jd satu program jek..main tekan ikut dan die jek..hehe..tape2 janji die tak kaco laptop abah dah...

pastu kiterg gerak pegi funfair dkt dgn bosch.. tak beso sgt..bg adam main mende pusing2 dgn naik kete langgar2...memula suke..pastu jerit2 lepas kene langgar..hehe..bile nak balik die ajak main lg..hehe nanti kite pegi lg adam ek...

Tuesday, May 26, 2009

Turun lagi kahhh???

Kire2 sebulan yg lalu aku ngan andrea ( member italy yg buat thesis ngan aku) rancang nak kuruskan badan kiterg..almaklumla dua2 cam terover weight sket.. lgpun keje yg kiterg buat ari2 pun cam agak memerlukan tenaga yg banyak..nak tukul2, angkat2 kayu, gergaji2 dsb.jd boleh la nak sambil2 kuruskan badan..alang2 mencelok pekasam kan, biar sampai ketiak masam...maka kiterg pun buat la satu file excell baru..di namakan G-diagramm (G tu utk gewicht=berat)..tiap2 ari rabu kol 1 tgh kiterg akan amik berat kat lab..

andrea ni orgnye tak la tinggi sgt..ada lebih 3 4 cm dr aku..pastu badan cam banyak isi gitu..tp kan die ske wat2 perot kempis..konon2 nye tak boroi la..bile kat dalam bilik lab..die tak tahan nafas, maka nampak la lapisan2 kueh lapis kat perot die..haha..

aku plak..sedar..mmg la aku boroi..spare tayer pun berat..berat aku dr stat kawen asik naik jek..tak turun2..penah try nak diet..tp tahan la sehari dua..

G-Diagramm

berkat keazaman yg tinggi..aku pun cube la diet2 balik..caranya..aku kurangkan makan nasi, roti, pasta dan makanan berkaborhidrat tinggi..banyak makan buah+sayur+kacang ..
air plak air masak, tade dah air manis2 ni..coke ke fanta ke..seme slamat tinggal..
petang2 aku rajin pegi main..tak kire la jogging ke, main bola ke, takraw ke..dpt 10 min pun jd..asalkan ada peloh2 sket..paling koman buat sit up kat umah..

dan hasilnye tuan2 dan puan2 lihat la sendiri..hehe..aku dah turun hampir 5 kilo..jgn tak caya..sixpack kat perot ni pun cam dah berjinak2 nak kluar..stamina dah naik..sluar seme longgar..dan yg paling penting..keyakinan makin tinggi..dulu kalo kluar kempis2 la jgk perot..kalo tangkap gambo lg la kene kontrol..tp alhamdulillah skrg dah ok

target nak maintain 66kg gitu..kalo kurus sgt pun tak ensem..nampak kering jek..nanti org ingt bujang plak..sian kat has..skrg aku banyakkan aktiviti strength..angkat dumbell, pumping dll..bg otot naik sket..hehe

Saturday, May 23, 2009

New Hair Style

Dah lama dah nak tulis pasal style rambut baru adam. Ekceli dah seminggu dah rambut adam dipotong. Rambut adam cepat panjang. Tak sampai sebulan rambut dah cucuk2 mata die. Pastu tergaru2 kat tepi tlinga sbb rambut cucuk2 telinga die jugak. Jadi sebagai ayah yg terer memotong rambut (dulu masa skolah siap potong rambut cikgu2 disiplin), aku pun trim la rambut die masa die tido, ari selasa minggu lepas. Dulu penah nak gunting masa jaga. Punye la bersilat ngan die nak rebut gunting. Rambut pun abis tobek2 sket. Nasib baik rambut die, hehe...

Tang depan tu kene colek gel sket kasik tegak gitu

Masa nak g umah Makcik Zeynab (Pengasuh)



So ni la rambut terbaru adam, last adam buat rambut camni masa kat sigmaringen. Masa tu umur die 8 bulan kot. Lepas dari tu rambut die panjang2 je..tade cacak2 dah. Dah masuk summer ni aku buat balik, baru la awek2 german yg baya2 die ngorat die..haha..Tambah2 skrg adam dah pandai buat pose. Pantang nampak kamera jek, siap pusing kiri kanan. Mesti ikut ibu die kecik2 dulu ni.

Rambut abah adam plak?..hehe..maintain panjang lg. Sementara dok german ni. Nanti balik mesia dah panas tak leh nak simpan rambut panjang2. Tengok la nanti bile dah bosan buat la rambut cam adam plak.

Monday, May 18, 2009

Baby Tajul Danish bin Tajul Ariffin

Assalamualaikum,

semalam ahad kiterg sekeluarga pegi tgk anak tajul yg baru lahir kat spital. Pukul 4.12 kiterg gerak dr rumah naik bas. Cuaca masa tu sangat la menggembirakan hati dan perasaan...panas dengan angin sepoi2 bahasa gitu. Ingat balik nanti nak makan eskrem kat bandar.

Sampai stadtmitte (main terminal bas) kiterg nampak ada banyak gerai2 sepanjang park kat tepi sungai tu. Manusia punye la ramai tak hingat. Yang tua muda hitam putih miskin dan kaya semua ada. Rupe2nye harini ada hari terbuka reutlingen. Ada 86 pertubuhan buka gerai promosi + gerai2 makan dsb. Patut la meriah. Tape2 nanti kiterg pegi.

Kol 4.30 kiterg sampai spital. Fara kat bilik no 5 tingkat 3. Kak Rock aritu bilik 15. Sampai jek kat bilik seme org ada. Mak fara mak tajul kak rock ngan anak2 die Luiz ngan Giana. Tak ketinggalan baby Tajul.
Tajul Danish bin Tajul Ariffin.

Dari pengamatan aku, baby tajul ni muka campuran ahli keluarga die. Kulit cerah cam mummy die, hidung mancung cam daddy die, mata kecik ala2 datuk die (bapak tajul). Bibir die merah, rambut lebat, pipi tembam cume gigi jek tade lg. Berat die 3.64 kg. Lahir kol 12.08 tghri. Adam dulu masa kecik copy paste kehenseman aku. Cume besar2 ni die berubah ikut muka ibu die sket. Tapi gaya jalan, ketawa, loyar buruk dan lain2 kompom ikut aku..haha
Welcome to the club, Family Tajul

So kepada fara dan tajul.. Selamat menghadapi kehidupan baru. Kire upgrade la ni. Dulu bujang, pastu u cinta i..i cinta u, pastu tunang, pastu kawen, pastu u cinta i..i cinta u lagi, skrg ni dah ada anak, kene tuka i cinta u all la plak. Dulu tido malam lena. Nak bersukan olimpik (ayat kak yanti) pun senang. Skrg nak bersukan tgh malam pun kene tunggu baby tido nyenyak..hehe . Dulu bangun pagi pukul 6.30 (kalo subuh abis kol 7 la), hehe.. skrg paling kurang 4 jam skali terbangun. Dulu pegi kedai tak lalu bahagian baby, skrg bahagian baby tu tempat wajib kene lalu. Dulu basuh baju sebakul jek seminggu, skrg tambah sebakul lg. Dulu rumah kemas (kalo kemas la), skrg rumah dah ada mainan sepah2 (tu pun abah yg rajin main, hehe). Dulu jalan pegang2 tangan ngan bini (i romantik u know dulu), skrg tangan kene tolak stroller. Yang penting dulu kalo jalan sorg2 awek2 german usha leh jeling2 balik, skrg awek pun tak usha sbb tangan tgh tolak stroller, huhu. Ha tu la sebahagian cara hidup yg akan berubah.Tapi jangan takut, Allah SWT akan memurahkan rezki kite sekeluarga, lagi ramai lagi bertambah2, InsyaAllah.

Lupe plak sambung cite. Balik dr spital lebih kurang 5.40. Mak fara ngan mak tajul pun ikut kiterg skali sbb nak g jalan2 sama kat bandar. Tapi apakan daya kiterg sampai jek rupe2nye banyak gerai2 dah tutup sbb dah kol 6 ptg, huhu. So kiterg pegi la makan2 kat kedai 1001. Sampai umah kol 8 mlm pancit..huhu...malas nye nak menghadapi isnin..wassalam

Thursday, May 14, 2009

Happy Birthday Sayang

Hari ni 14 Mei 2009. Genap umur Noor Hasmiza Abdul Halim 27 tahun. Di lahirkan di Sg Petani Kedah anak kepada Abdul Halim Sanad dan Asma Abdul Rahman ini mendapat pendidikan awal di Convent Father Barre dari darjah satu hingga enam dan menyambung pelajaran ke sekolah yg sama hingga ke tingkatan 3. Dengan keputusan PMR yang cemerlang beliau telah bertukar angin ke sek men sains pokok sena kedah. Di sana beliau berjaya memonopoli tempat pertama setiap tahun dan mendapat keputusan cemerlang SPM.


Noor Hasmiza Abdul halim tahun 2005

Dengan keputusan yang cemerlang beliau ditawarkan biasiswa JPA ke german dalam bidang Pharmatechnik di sebuah kampung terpencil di baden w├╝ttermberg iaitu Sigmaringen. Disitu beliau meneruskan kecemerlangan sehingga tamat sijil Diplom dengan title Dipl. Ing. dan meneruskan ke peringkat Master di university yang sama dalam bidang Biotechnology. Sekarang adalah semester terakhir beliau dalam kursus master.


jejaka kacak tahun 2005

Pada tahun 2006 beliau telah dijodohkan dengan jejaka kacak yang juga pelajar di sebuah bandar termashur di german iaitu University reutlingen. Tarikh 20.08.2006 adalah tarikh keramat kerana beliau telah selamat diijabkabulkan dengan jejaka kacak dan tampan itu dan sah bergelar isteri. Kehidupannya berubah menjadi lebih ceria di samping suami kacak tersayang.


20.08.2006 tarikh keramat, semoga bahagia dunia akhirat, insyaAllah

16 bulan kemudian beliau telah di kurniakan Allah SWT seorang cahaya mata lelaki yang comel dan bakal menjadi kacak seperti ayahnya. Budak lelaki itu dinamakan Muhammad Adam. Maka bertambah cerialah kehidupan Noor Hasmiza Abdul Halim di samping suami yang kacak dan anak yang comel itu.


Muhammad adam yang comel

Pada hari ini Muhammad Adam telah berumur setahun lima bulan. Ayahnya yang kacak berumur 26 tahun 2 bulan dan Noor Hasmiza Abdul Halim berumur 27 tahun. Selamat Hari Lahir Sayangku Noor Hasmiza Abdul Halim. Semoga Allah SWT memberikan rahmat dan keberkatan dalam hidup mu...Aminnnn


Selamat Hari Lahir ke 27 Sayang